Roditelji se često zabrinu kada saznaju da njihovo dete ima izmišljenog prijatelja. To ne bi trebalo da brine roditelje. Izmišljeni prijatelji mogu biti jedno od dečijih omiljenih i najefikasnijih strategija za suočavanje sa stresom. Umesto da ga obeshrabrimo, posmatrajmo ga.

Deca izmišljaju izmišljene prijatelje iz mnogo razloga. Često, to je odgovor na stres. Dete koje pohađa novi vrtić ili je uključeno prvi put u kolektiv može stvoriti mnogo prijatelja za igru da bi mu prošlo vreme. Starija deca izmišljaju prijatelje sa kojima vode razgovore ili su im prijatelji kada dugo sami putuju.

Nevidljivi, izmišljen prijatelj može da pomogne detetu u kontroli impulsa koje on ili ona neće znati da kontroliše. Dete će grditi prijatelja za loše ponašanje ili ga kritikovati što je mislio da uzme kolač.

Psiholog sa Jejla zaključio je da zamišljenog prijatelja češće imaju prvorođena deca, verovatno da bi im pomogao da se ne osećaju usamljeno. Takođe je, zaključio da deca koja imaju izmišljenog prijatelja su maštovitija od dece koja ga nemaju. Bolje se slažu sa drugom decom, čini se da su srećniji i da imaju bogatiji rečnik.

U situaciji kada dete ima izmišljenog prijatelja roditelji treba da poštuju nekoliko pravila ponašanja u odnosu prema detetu, da ne bi podstakli neki psihološki problem kod njega.

 

Autor teksta:

Maja Pisarić
Master psiholog i specijalista medicinske psihologije