Mnogi roditelji su zabrinuti zbog problema sa spavanjem svoje dece. Neka deca ne žele uopšte da idu na spavanje. Druga deca žele da spavaju samo u roditeljskom krevetu. Neka opet odu na spavanje, ali se tokom noći uvuku u krevet svojih roditelja.
Problemi sa spavanjem dece mogu da budu iscrpljujući za roditelje. Evo nekoliko saveta koji Vam mogu pomoći da olakšate odlazak na spavanje Vama i Vašem detetu.

Kako možete pomoći detetu da ode na spavanje:
1. Napravite rutinu sa detetom pred odlazak na spavanje koju ćete dosledno svako veče sprovoditi, npr. okupate dete, pročitate mu priču, ušuškate ga i poljubite za laku noć.
2. Izbegavajte dinamične igre pre spavanja, kao što je trčanje, golicanje i sl.
3. Pustite dete da spava sa nekom igračkom ili ćebetom ako to želi.
4. Ostavite slabo sveto u sobi ili napravite da slabo sveto dopire iz hodnika ili druge prostorije.
5. Kada stavite dete u krevet, recite mu: “Laku noć, vidimo se ujutru”. Izađite iz sobe i ne vraćajte se do jutra.
6. Važno je da dete zadovolji sve svoje potrebe pred odlazak u krevet, jer ponekad može da Vas zove da se vratite jer mu se piški ili je žedno. Ako se ovo desi podsetite ga da je već sve obavilo i da je ovo poslednji put da se vraćate u sobu. Nakon toga mu poželite laku noć i ne vraćajte se u sobu deteta do jutra.

Saveti da bi dete zaspalo u svom krevetu:
1. Obavezo stavite dete u njegov krevet da zaspi. Nemojte dozvoliti da zaspi na nekom drugom mestu.
2. Recite detetu “Vreme je za spavanje u tvom krevetu. Vidimo se ujutru”, zagrlite ga, ušuškajte, poljubite i napustite sobu.
3. Ako Vas dete prati, uzmite ga za ruku i odvedite nazad u krevet. Ovo uradite svaki put kada Vas dete prati.
4. Ako se dete rasplače, sedite pored kreveta nekoliko minuta, pomazite ga. Nemojte legati pored deteta u krevet.
5. Ako ste dosledni i istrajni u sprovođenju navedenih koraka, Vaše dete bi trebalo da zaspi u svom krevetu za nekoliko nedelja.
6. Ako Vaše dete dođe u Vaš krevet nakon što zaspite, ustanite i vratite ga u njegov krevet. To je teško, naročito ako ste umorni i pospani ali je izuzetno važno da to uradite svaki put. Ako ne primetite čim Vaše dete dođe u Vaš krevet, učinite to čim primetite da je tu.
7. Lakše je ne dozvoliti detetu da počne da spava u Vašem krevetu, ako nikada nije u njemu spavalo.