Roditelji primećuju da se ponašanje njihovog deteta razlikuje od ponašanja većine druge dece sličnog uzrasta, primećuju da njihovo dete ne ume da radi stvari koje umeju druga deca. Ponekad ih upućuju vaspitači ili pedijatar.

Roditelji se žale: da dete radi samo što ono hoće, neposlušno je, ne okreće se na poziv po imenu, ne govori, ne sarađuje, često vrišti, baca se na pod, neće samo da jede i pije, često se budi noću, problem u odvikavanju od pelena, tuče drugu decu, ne uključuje se u igru, ne prati dobijena uputstva, ne razume verbalne naloge, nema mira, stalno je u pokretu, ne učestvuje u zajedničkim aktivnostima, ne ume samo da se zaigra, ponavlja stalno jedne iste stvari, ne gleda u oči.

Ukoliko i Vi prepoznajete kod Vašeg detetata neke od navedenih ponašanja, preporučljivo je da konsultujete psihologa. Pomoći ćemo Vam savetima, instrukcijama, razrešiti dileme, pokazati adekvatan način za stimulaciju razvoja ili korekciju vasptnih postupaka, i dati Vam dalje smernice za pomoć Vama i Vašem detetu.